KURUYEMİŞ TUZU

Üretilecek olan kuruyemişe göre farklı kalibrasyonlarda üretilen gıda sanayi tuzlarıdır. Kuruyemiş sektöründe ürüne ve bölge tüketim alışkanlıklarına göre üründe, tuzlamasında, renginde ve prosesinde ufak değişiklikler gösterebilir.

Kuruyemiş tuzu üretilen ürüne farklı bir albeni getirmeli, fıstık gibi ürünlerde kabuğu soymamalı, kuruyemiş paketlendikten sonra ambalajın içine dökülmemeli, yapışma oranı verimli olmalı ve kuruyemiş kavrulurken direk kullanılan tuzlar ürünü lekelendirmemelidir. Kuruyemiş çeşitlerine göre kullanılan tuz çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz.

ÇEKİRDEK TUZU ( Çiğdem Tuzu)
Genelde pudra kıvamından bir üst kalibrasyon tercih edilir. Pudramsı hafif dişli tuzlar çekirdek tuzu olarak idealdir. Çekirdek tuzu seçerken tuzun yapışma oranı (yapışma oranı düşük tuzlar tuzu yapıştırmak için kullanılan un miktarını çoğaltmasına sebep olur gizli bir zarardır), yapıştıktan sonra ambalajda dökülmemesi (müşteri şikayeti olarak dönüş gerçekleştirir), çekirdeğe albeni vermesi gibi konular çok önemlidir.

FISTIK TUZU
Fıstık tuzunun fıstığın lezzetine yapmış olduğu katkının yanı sıra görsel olarak albenisin artırması önemlidir. Uygulamada Estuz fıstık tuzu kullanılmış fıstıkta tuzların tane tane duruşu, kristalize parlaması ve kabuğa zarar ( iç fıstık zarına ) vermemesi dikkat çeker. Fıstık her bölgede tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak farklı oranlarda tuzlama ve boya kullanımı gibi farklı uygulamalar ile kavrulur. Boyama ve tuz miktarının değiştirilmesi fıstıkta Estuz’un fıstığa vermiş olduğu albeniyi etkilemez. Fıstık tuzu olarak Estuz müşterilerine ÖZEL1 fıstık tuzu ve KRİSTAL İNCE fıstık tuzu olmak üzere 2 tercih sunar.

LEBLEBİ TUZU
Leblebi tuzu kavurma tuzu diye de adlandırılır. Genel tercih Özel3 tuzdur. Ancak bazı ustalar Özel1 tuzumuzu da kavurmada tercih sebebidir. Estuz’ un Leblebi kavurma Tuzunu diğer tuzlardan ayıran en büyük özellik KAVURMA ESNASINDA ÇABUK KARARMAZ, DEFALARCA GÜVENLİ, SAGLIKLI VE VERİMLİ KULLANILIR. Bu nedenle diğer tuzlara göre tüketimi azdır EKONOMİKTİR. Yanma sürecinin yanı sıra kalibresi ve ısı tutuculuğu kavurma işlemi için idealdir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ TUZU
Kabak çekirdeği tuzu kabak çekirdeğini çizmeyecek kalibrede olmalıdır. Bu nedenle kabak çekirdeği için genelde pudra tuz kullanılır. Estuz pudra tuzunu sizler için eleme esnasında uçuşan tuz tozlarını havadan emerek elde eder. Kullanıcılar tarafında pudra tuzumuzda katkı olmaksızın muadillerine nazaran daha geç süreçlerde topaklaşma yaptığı konusunda takdir toplamıştır.

ÇEŞİTLİ KURUYEMİŞ TUZLARI
Üçleroğlu her kuruyemiş çeşidine özel tuzlar üretmektedir. Soslu grup için, Badem tuzu, Antep Fıstığı, mısır tuzu vs. detaylı bilgi için bölge sorumlularımıza ulaşmanız yeterlidir.

KURUYEMİŞ TUZU
Fındık, fıstık, ceviz, badem, kabak çekirdeği gibi kabuklu yemişlerin, başta kalp sağlığı olmak üzere birçok rahatsızlık için birebir olduğu belirlendi. ABD'li bilim adamları 10 yıl boyunca tam 86 bin kişi üzerinde gerçekleştirdikleri bir araştırma ile kuruyemişlerin birçok hastalığa iyi geldiğini kanıtlanmıştır. Beslenme ve yaşama tarzına özen göstermeyenlerin bile kabuklu yemiş yiyerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 40 oranında düşürebildiği tespit edildi. Kabuklu kuruyemişlerin faydaları bununla da bitmiyor.

Badem
Kuru ciltlerin yağlanmasını sağlar. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir. Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar. Sütle birlikte yenirse mideyi kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Nekahet devresini kısaltır. Böbrek, mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır. Egzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder. Kulak ağrılarını dindirir. Yumurtayla karıştırılıp da, basur memelerine sürülecek olursa, ağrı ve yanmaları ortadan kaldırır. Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir. İçinde bulunan Omega 3 kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır. E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır, adet döneminde kan şekeri düşüklüğünü engeller. İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur. Bor bakımından zengindir; kemikleri güçlendirir. İçinde bulunan kalsiyum kandaki kolesterol düzeyini düşürür, kemik erimesini önler. İçinde bulunan magnezyum adet dönemi gerginlikleri ile adet öncesinde karında gaz, ruhsal durum değişiklikleri, baş ağrısı, şekerli ve tatlı besinlere istek, uykusuzluk, yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığı ve buna bağlı gerçekleşebilecek risklerde azalma olduğu saptanmıştır. Haftada en az 5 adet badem yiyenlerde koroner kalp rahatsızlığının daha az ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bademde bulunan yağlar kötü kolesterolü azaltır. Bademde bulunan arginin isimli aminoasit kan damarlarını gevşeterek tıkanmalarını önler. Vücut direncinin artmasında, yaraların iyileşmesinde, tat ve koku duyusunun oluşumunda faydalı; sperm hareketlerini arttıran, büyüme, gelişme ve gebelik dönemlerinde ihtiyaç duyulan çinko minerali içerir.

Fıstık
İçeriğinde sabit yağ, sakaroz ve proteinli maddeler vardır. Vücudun gelişmesini sağlar. Bedeni ve zihni gücü arttırır. Böbrek ve safrakesesi ağrılarını hafifletir. Göğsü yumuşatır, öksürük söktürür. Kuruyemiş sektörü için özel olarak üretilen estuz ürünü ile kavrulur ve vücudun Tuz dengesini sağlar.

Çamfıstığı
Bronşit ve kalp hastalıklarında faydalıdır. Ruhsal sorunlara iyi gelir. Çam kozalaklarının içinden çıkarılır. Kuvvetli bir besindir. Günde 2 çorba kaşığından (25 gram) fazla yenilmemelidir. Verem ve akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir.

Ceviz
Zekayı geliştirir. Yaprakları ve kabukları ile hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. El ve ayak donuklarında, deri çatlaklarında faydalıdır. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Çok kuvvetli bir besin olduğundan fazla yememek gerekir. Ceviz yağı, raşitizm ve sıracada faydalıdır. Kabızlığı giderir. Bağırsak solucanlarını düşürür. Derinin yanmasını önler. İçerdiği B6 vitamini, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve damar sertliğini önleme açısından yardımcıdır. Kansere karşı bağışıklık kazanmada rol oynar. Damar dostu, antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir besindir. İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur.
-Cevizde bulunan arginin isimli aminoasit kan damarlarını gevşeterek tıkanmasını önler. İçerdiği folat, E vitamini ve potasyum kalp hastalıklarına, flavonoid adlı madde ise kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. İçeriğindeki %7 oranında Omega - 3 yağ asidi kanın pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler, tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp krizi riskini azaltır. İçinde bulunan magnezyum, migren ataklarını azaltmada yardımcıdır; kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atımlarını düzenler. İçerdiği krom, kan şekerindeki oynamaları önlemek için gereklidir. Cevizde bulunan kalsiyum; adet öncesi karında gaz, ruhsal durum değişiklikleri, baş ağrısı, şekerli ve tatlı besinlere aşırı istek, uykusuzluk, yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur; kemik erimesini önler. Lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı, kabızlık ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde yararlı olduğu saptanmıştır. Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığı ve bağlı oluşabilecek risklerde azalma olduğu görülmüştür. Haftada en az 5 adet ceviz içi yiyenlerde koroner kalp rahatsızlığının daha az ortaya çıktığı belirtilmektedir.

Fındık
Günde bir avuç dolusu fındık yiyenlerin kalp krizine daha az yakalandığı araştırmalarla ortaya konuldu. Fındık ayrıca, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet ve enerji verir. Nekahet devresinin çabuk geçmesini sağlar. Cildi güzelleştirir. Hamilelere de faydalıdır. Dövülmüş yenirse öksürüğü keser. Varise faydalıdır. Fındık yağı, böbrek ağrılarına iyi gelir. Kum ve taşların düşürülmesinde yardımcı olur. Bağırsak solucanlarını düşürür. Sarada da faydalıdır. Omega 3 kaynağı olarak kalp ve damar dostu bir besindir. İçinde bulunan Omega 3 kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür, şeker hastalarında kalp hastalığı riskini azaltır. E vitamini bakımından zengin olması nedeniyle antioksidan ve yaşlılık engelleyici bir gıdadır, adet döneminde kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır. İçerdiği E vitamini şeker hastalığının gelişimini engeller; kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine faydalı olur, prostat kanserinden korur. Fındıkta bulunan B5 vitamini stresi giderici özelliği olan bir vitamindir. İçerdiği B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar, kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır. Gebelikte mutlaka takviyesi gereken B9 vitamini içerir. B9 vitamini damar sertliği yapıcı maddeyi azalttığı gibi kalp krizi, felç ve bunama riskini de azaltır. İçerdiği D vitamini kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol alır, cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır. İçerdiği krom, kan şekerindeki oynamaları engellemek için gereklidir. Bor bakımından zengindir; kemikleri güçlendirir.

Kabak çekirdeği
Mükemmel bir kurt ilacıdır. Çocuklara 10-15, büyüklere 20-30 kabak çekirdeği verilir. Çekirdek kabuğu ile beraber çok iyi çiğnenmelidir. Tenya solucanları için de kabak çekirdeği en iyisidir. Sıkı bir perhiz ile 80-100 kabak çekirdeği kabuğu ile birlikte, dört öğünde iyice çiğnenerek yenir. Bir saat sonra yarım kaşık Hintyağı içilir. İçindeki fosfor; kemik ve dişlerin oluşumu, kalp kasının kasılması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesi için gereklidir. İçeriğinde bulunan B15 vitamininin kolesterolü düşürdüğü ve protein yapımına yardımcı olduğu bilinmektedir. Lifli bir besindir. Lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı, kabızlık ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde yararlı olduğu saptanmıştır. Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığı ve buna bağlı oluşulabilecek risklerde azalma olduğu görülmüştür. İnce taneli estuz ürünleri kavrulur ve vücudun tuz ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Posa uzun süre doygunluk hissi yaratıp besin alımını azalttığı için kandaki kolesterol yağlarını düşürücü etki yapar, kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır ve bağırsak duvarı ile temasını azaltır. Bu sayede de kanserden korunmada faydalı olur. Hergün belirli miktarda tüketilirse prostat kanserinin önlenmesine yardımcıdır.

Leblebi
Anne sütünü artırır. Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır. Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır. Tokluk hissi verir. Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır.

Ayçekirdeği
İçerdiği fosfor ve çinko kemik ve dişlerin oluşumu için gereklidir. Ayrıca fosfor, kalp kasının kasılması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcıdır. İçerdiği çinko ise yaraların iyileşmesi, aknenin önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, tekrarlayan enfeksiyonların ortadan kalkması, tat ve koku duyarlılığının güçlenmesi, sperm hareketlerinin artması açısından önem taşır. İçerdiği B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar, kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır. Ayçiçek yağındaki E vitamini kalp, damarlar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine yararlı olur, prostat kanserine karşı korur, cilt yaşlılığını geciktirir. Estuz ürünleri ile kavrulduğundan vücudun tuz ihtiyacını karşılar. Posalı bir besindir. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar.

Kavrulmuş Antep Fıstığı
İçerdiği B1 vitamini kan oluşumuna yardımcıdır, kandaki kolesterolü düşürür, kavrama yeteneği ve öğrenme gibi beyin fonksiyonlarını optimize eder. B1 vitamininin ayrıca; enerji, büyüme ve iştah üzerinde olumlu etkileri vardır. Mide, bağırsak, kalp, kalp kasları için gereklidir. Yaşlanmaya karşı korur, sigara ve alkolün zararlı etkilerini azaltır. Lifli bir besindir. Lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı, kabızlık ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde yararlı olduğu saptanmıştır. Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığı ve buna bağlı oluşabilecek risklerde azalma olduğu saptanmıştır. Estuz ürünleri ile kavrulur ve vücudun tuz dengesini sağlar. Posa uzun süre doygunluk hissi yaratıp besin alımını azalttığı için kandaki kolesterol yağlarını düşürücü etki yapar. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar.

Yer Fıstığı
İçinde bulunan B1 vitamini kan şekerinin yakılması, kalp sağlığının korunması ve öğrenme gibi beyin fonksiyonları için gerekli olan bir vitamindir.Yaşlanmaya karşı vücudu koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır. İçerdiği B3 vitamini kolesterolü düşürür, dolaşımı arttırır, zihni açar. Kanın pıhtılaşması, kas gücü ve sinir iletimi için gerekli olan kalsiyum minerali içerir. Posalı bir besindir. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddeleri bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar.

Mısır
Mısır lifli bir besindir. Bu yüzden kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlar ve kabızlığı önler, alınan posa miktarı artıkça koroner kalp hastalığı riski de azalır. İçerdiği yüksek karbonhidrat miktarı sayesinde de enerjinize enerji katar. Mısırda protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.