DOMATES KURUTMA TUZU

Geleneksel bir ürün olan Kuru Domates uzun yıllar önce başlamış bir işlemdir. Kış dönemi domates yetiştirilemediği için domates kurutma işlemi yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde seralarda kış döneminde de domates yetiştirilmesine rağmen birçok yemekte, hazır çorba vb. ürünlerde çeşni olarak kullanılmaktadır. Farklı bir düşünce yapısına göre ise her ürün mevsiminde üretilenden tüketilmesi gerektiği için mevsiminde kurutulmuş sebzeler kışın tüketilmesi daha sağlıklıdır. Bu nedenlerden dolayı domates ve diğer sebze ve meyveler kurutulmaktadır. Domates kurutma yöntemleri ve bazı özelliklerinden bahsetmek gerekirse bunları geleneksel Tuz ile Domates kurutması, kükürtlü domates kurutması ve fırınlarda kurutma olarak 3 ana gruba toplayabiliriz.

Tuz İle Domates Kurutma ( Geleneksel Yöntem )
Domates kurutma yöntemlerinden en eski olan bu yöntemde yaklaşık %90’larda nem içeren domatesler %16 -18 arasında nem oranına düşürülür. Kurutma işleminin yapılması için araziye Polipropilen bezler ile kaplama yapılarak arazi sergiye dönüştürülür. Uygun domatesler seçilerek araziye getirilir. Domatesler sergide sap noktasından aşağıya doğru ikiye kesilerek serilmeye başlanır. Bu işlem bazı sergilerde domates kesme ve serme makinaları ile yapılmaktadır. Serilmiş domateslerin daha iyi kuruması ve aroma kazanması için; üzerine Estuz Deniz tuzu serpilir. Tuz seçimi sergideki ustaların tercihine göre Estuz karınca baş deniz tuzu ve ya Estuz özel 3 Karıncabaş deniz tuzu olarak seçilir. Bu ürünlerin her ikisi de domates kurutma için ideal gıda sanayi tuzlarıdır. Domatesler Estuz deniz tuzu ile tuzlandıktan sonra kurutma işlemi hava ısı ve rüzgarlara bağlı olarak 5 ile 7 gün arasında değişir. Kurutulmuş domateslerin en iyi saklanma koşulu ise soğuk hava depolarında yapılır. Müşteri tercihine göre soslu, natürel vakumlu ambalajlar ile sevkiyata hazırlanır. Kurutma için bölge seçimi yapılırken dikkat edilmesi önemli olan noktalar erkenci domates bölgeleri, güneşi bol alan, kurutma döneminde yağış almayan ve en önemlisi gece gündüz farkı az olan bölgelerdir. Gece gündüz ısı fakı kurtulmaya çalışan domateslerde terleme tarzı nemlenme yaparak küflenmeye sebep olmaktadır. Kullanılan tuzun deniz tuzu olması domatesin tuzu daha iyi alması için önemlidir. Deniz tuzunun aromatik yapısı ve gevrek yapısından dolayı erime ivmesi domates kurutma tuzu olarak Estuz deniz tuzunu ön plana çıkarmaktadır.

Kükürtlü ve Tuzlu Kurutma ( Sodyum metabisülfit ve sodyum klorür )
Domatesler yine işlem sırası olarak kesilir ve sergiye serilir. Sonrasında kükürt ve Estuz 1 nolu ince deniz tuzu ile suda çözelti yapılır. Hazırlanmış olan likit karışım sergide serili domatesler üzerine çeşitli makine ve ekipman ile ( işletmeden işletmeye değişen ) püskürtülen karışım ile kuruma işlemi başlatılır. Geleneksel yönteme göre farklılıkları sodyum metabi sülfit ve sıvı uygulamadır. Estuz deniz tuzu aramotik yapısı ve koruyuculuğu ile domates kurutma tuzu olarak bu işlemde de güvenle kullanılır. Kurutma işlemi bittikten sonra yine aynı işlemler ile saklama koşullarında muhafaza edilir.

Fırında Kurutma ( Yapay Kurutma )
Sanayi tipi fırınlarda domates kurutmak ilk bakış da her ne kadar pratik gelse de; gün ışığında kurutmaya nazaran daha yüksek maliyetler oluşturur. Bunun yanı sıra doğal kurutma yöntemleri her zaman için tüketici açısından cazip gelmiştir. Fırında kurutma istenilen ürünün ve fırının fiziki şartla uygun olarak farklı ısılarda ve farklı sürelerde gerçekleştirilir. Bu yöntemle ürünlerinin stabil renk ve nemde olması sağlanabilir. Bu sistemin diğer bir avantajı ise farklı sebze ve meyveleri aynı işletmede işleyebilmektir. Domates kurutulurken isteğe bağlı olarak Estuz deniz tuzu ile farklı bir aromatik lezzete ulaşılır. Genel olarak domates kurutma tuzu tercihinde işletme ustalarının kalibre tercihi standart olmamakla beraber birbirlerine yakındır. Estuz Deniz Tuzlarından Karıncabaş tuz ve yine karıncabaş kategorisinde olan Özel 3 tuz tercih edilir. Unutmayın Domates kurutma tuzu olarak tercih edeceğiniz tuz kurutma sürecini, tuz firenizi, ürün lezzetini ve dayanıklılığını etkiler.